2012 m. rugsėjo 5 d., trečiadienis

Kai norisi nusilaižyti pirštus...

Paskutinę vasaros savaitę su šeima ir draugais atostogavom Nidoje ir gaudėm jau vėstančius, bet dar malonius saulės spindulius. Taip gera buvo - Nida be jokio šurmulio, o jūra štai buvo visokia - ir kaip veidrodis, ir kaip pasišiaušę plaukai :) Kokia ji bebūtų buvusi, ir mums suaugusiems, ir mažosioms mergaitėms (mūsų Onai ir draugėms Luknei ir Paulytei) jūra buvo rojus - maudėmės visi tol, kol lūpos pradėdavo mėlynuoti.

Vis pagalvodavau, ką grįžusi parašysiu, o ta mintis atėjo visai netrukus. Važiuodami iš Neringos atgal, užsukome į Ventę. Ten viena ūkininkė augina antis. Kadangi mano vyrui antiena galėtų būti pusryčiams, pietums ir vakarienei, nusipirkome net septynias ir pardardėjome svajodami, kaip čia skaniai pasigaminti.

Antis draugauja su apelsinais, draugauja su obuoliais. Draugauja ir su troškintais kopūstais.  Labai labai mėgstu ir ne sykį gaminau anties kojeles pagal Beatos receptą su portveinu (Deja, neradau internete, yra tik vienoje iš jos knygų). Šį kartą norėjosi kažko kito. Kažko kažko...

Receptas atkeliavo iš Angelės, Tomo dėdės Jono, bitininko žmonos virtuvės. Turiu iš karto prisipažinti, kad man nepavyko jo pakartoti. Angelė pati ruošia stiprų slyvų marinatą iš vyno acto esensijos, cinamono, gvazdikėlių ir pan. Ir juo užpildama antytę suteikia paukštienai ypatingą skonį. Maniškė antis gavosi švelni kaip persikas, nors persikų joje ir nebuvo :))

Bet šiame recepte neabejotinai yra "Balžeko bičių" medus, kaip gi be jo :)


Antis a la Angelė

1. Sukapokite antį vidutinio dydžio gabaliukais ir įtrinkite druska, pipirais, ir, svarbiausia, - mairūno prieskoniais.

2. Užspauskite citrinos sulčių ir aptepkite medumi (užteks gero šaukšto, ne daugiau).

3. Pabučiuokite antytę ir palikite pasimarinuoti dieną ar daugiau.

4. Pasimarinavusią antį apkepinkite keptuvėje taip, kad apskrustų.

5. Į puodą priklokite salierų kotų, pridėkite slyvų (šviežių ar džiovintų) ir morkų.

6. Sudėkite anties gabaliuku ir užpilkite sultiniu (galima vištienos, bet aš naudoju ekologišką daržovių). Va į tą sultinį Angelė ir įmaišo pikantiško slyvų marinato, o aš įpyliau šiek tiek skysčio nuo tiesiog konservuotų slyvų. Svarbu sultinio nepadauginti, jis neturi visai apsempti anties.

7. Galų gale užtarkuokite saliero šaknies ir pašaukite į orkaitę gerai valandai ar daugiau. Antį reikia kepti kol ji pati nuo kauliukų lipti prašosi...

Kam norisi lietuviškiau, galima į tą puodą ir bulvių įmesti - jos bus tikrai skanios, pasitroškinę anties riebaliukuose. Mano paslaptis beveik visada yra mamos špižinis puodas. Storos jo sienos ir dangtis labai gerai ištroškina ir mėsą, ir daržoves. Bet kiek žinau, stikliniai puodai ar kiti orkaitėse skirti kepti indai šio patiekalo taip pat neturėtų sugadinti.









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą