2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Grikiai!

Šeštadienis, 16 val. Kalėdinės "Kokono" mugės prekiautojai skaičiuoja likučius. Didžiosios dalies neliko jau prieš pusvalandį, kiti stoviniuoja: dar tikėdami sulaukti žmonių, o gal šiaip iš smagumo/tingulio...

Ir pas mus ateina jis, vyras pirkėjas.

Jaunas vyras su šeima (mažyliui, prigludusiam ant moters krūtinės, gal net mėnesio dar nėra) pamato, kad mes turime grikių medaus. Ir sako "grikiai?O, geras grikiai!" Sako, nupirksiu tėvams dovanų, juk paprasto medaus visi turi, o grikių štai ne visi. Klausia žmonos, gal kam dar reiktų, o ji sako, na, reikia pagalvoti, paskaičiuoti. Kam čia dar galvoti, išsprendžiam šį klausimą ir bus ramu! Dovana gera ir įdomi, po to reiks ieškoti, o štai čia yra! 

Jis nuperka šešis iš karto, dovanų tėvams, tetoms, dėdėms. Ir taip gražų mūsų medų dar gražiai supakuojame jam kaip dovanas, sudedame į dėžę. Vyras išeina plačiai šypsodamasis, šypsomės ir mes - grikių medaus per visą mugę iki jo pasirodymo buvome pardavę tik vieną stiklainį. 

Man patinka tokie žmonės kaip tas vyras. Gal dėl to, kad mano vyras toks pat :) Yra, patinka, imam, ką čia dvejoti! Tokie žmonės greiti, azartiški, jie nori išbandyti nauja ir priima sprendimus greitai. Tikrai ne visos, tačiau dauguma moterų, tądien pirkusių žaisliukus, žvakes, medų ar arbatą, skaičiavo, mąstė, kai kurios grįždavo po dukart dar kartelį apsižiūrėti su toookiu dideliu klausimu "pirkti ar nepirkti". Pati mano mama net keturis kartus ėjo pirkti vienos dovanos, iš paskutinio karto pavyko. Nieko čia baisaus, mama, visi mes skirtingi :)

Tačiau pagalvojau, kad grikių medus tikriausiai per mažai pažįstamas. Gal skamba keistai, gal kas nors nemėgsta grikių ir nesitiki mėgti medaus? Gal atbaido tamsi sodri spalva?

Žodžiu, nusprendžiau daugiau apie šį medų papasakoti: kuo jis skiriasi nuo įprasto įvairių augalų medaus ir ką galima kasdienybėje su juo nuveikti.

Kad medus galėtų būti vadinamas kokios nors vienos rūšies augalo vardu, jame turi būti ne mažiau 45 proc. to augalo žiedų nektaro. Jei medus grikių, reiškia, kad bitelės gyvena šalia didelio didelio žydinčių grikių lauko, nes bitėms juk nenurodysi kur skristi. O skraidyti jos gali net 3 km spinduliu aplinkui. 

Grikių medus tamsiai rudo atspalvio, sodraus skonio ir ypatingo šiek tiek aštroko kvapo. Kaip ir su visais gerais dalykais, nebūna žmonių, kurie šiek tiek arba vidutiniškai mėgsta grikių medų. Dažniau išgirsi "o Dieve, nekenčiu grikių medaus!" arba "jis man pats skaniausias!" Prie pastarųjų galiu save priskirti ir aš, nes jei tik yra galimybė, renkuosi grikių medų, nors mūsų vasaros medus yra puikus.

Antano Gendrolio ir Loretos Kubilienės knyga "Medus" sako, kad grikių medus turi daug geležies ir baltymų, todėl rekomenduojamas po ligų nusilpusiems ir pagyvenusiems žmonėms. Jis vartojamas kaip stiprinanti priemonė nuo išsekimo, mažakraujystės, padeda nuraminti nervų sistemą.

Žodžiu, grikių medus toks vertingas, kad būtų gaila tiesiog saldinti juo arbatą. Geriau ragaukite jį vieną, užgerdami arbata ar vandeniu. O mūsų šeimoje jis nepamainomas trim atvejais:

1. Avižinė košė bus itin vertinga ir skani, jei ją apibarstysit riešutais, razinomis ir įdėsite grikių medaus šaukštelį. Tai pusryčių populiariausias patiekalas ir šį derinį, o ne Kurto Voneguto pasiūlytą, mes vadinam "Čempionų pusryčiais" :)

2. Blyneliai su grikių medumi. Prancūzai turi savo crêpes su Grand Marnier likeriu, o mūsų Balžekų šeimynėlė blynus visada apglaisto grikių medumi. Saldu, bet ir kartu kažkaip kitaip, paprastas medus to efekto neduoda.  Čia vienas mėgiamiausių savaitgalio patiekalų, o ir blynai dažniausiai būna ne šiaip kokie, o moliūgų.

3. Kepta višta, aptepta grikių medumi. Fantastiško skonio!

Taigi išdrįskit ir stokit į grikių medaus mylėtojų arba priešų gretas :) 

"Balžeko bičių" grikių medaus parduoda Gastronomas.lt arba Kino teatras "Pasaka". Na, ir žinoma, pati aš, jei parašysite man laiškelį adresu medus@balzekobites.lt








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą